Stylowa i praktyczna kuchnia to marzenie każdego, kto urządza mieszkanie. Warto zdecydować się na stylowy projekt, ale także przemyśleć kolor mebli, zakup sprzętu, a także wybór materiału, z którego zostanie wykonany blat kuchenny. Tym razem skupmy się na tym ostatnim elemencie.

Blaty kuchenne – rodzaje

Wybór blatów kuchennych jest niezwykle szeroki – można zdecydować się m.in. na blat dębowy, kamienny, szklany, z konglomeratu, z naturalnego kamienia itd. Każdy z nich ma swoje zalety i wady – jak i zwolenników oraz przeciwników. Konkretny model będzie też pasował do danego wnętrza – rustykalnego, nowoczesnego, glamour czy boho.

Dobrej jakości blat powinien prezentować się estetycznie, wyróżniać się solidnością i służyć przez wiele lat. Każdy materiał ma jednak inne właściwości, dlatego nad wyborem blatu warto się pochylić. Kuchnia to serce domu, dlatego przede wszystkim musi nam się ona podobać, ale funkcjonalność jest w tym przypadku równie istotna. Poniżej 3 popularne rodzaje blatów.

Blat kuchenny drewniany

Drewno to materiał szlachetny i naturalny, dzięki czemu ma wielu zwolenników – dodaje wnętrzu ciepła i przytulności, a także pięknie komponuje się z innymi materiałami, na przykład szkłem czy metalem. Pasuje do wnętrz nowoczesnych, boho czy wiejskich, ale wymaga odpowiedniej impregnacji.

Do wyboru są m.in. blaty dębowe, bukowe oraz z gatunków egzotycznych – wyróżnia je piękny wygląd, ale wymagają impregnacji, co najmniej raz w roku. Warto jednak rozważyć ich zakup, bo blaty dębowe na wymiar prezentują się niezwykle okazale.

Blat z laminatu

Najtańszym, a dzięki temu także najpopularniejszym rozwiązaniem są blaty wykonane z laminatu, a konkretnie z płyty wiórowej, na którą nakleja się laminat w wybranym kolorze. Właśnie wybór najróżniejszych odcieni jest dużą zaletą – poza ceną – tych blatów. Są tańsze niż blaty dębowe czy sosnowe albo z kamienia naturalnego – a w dodatku mogą imitować zarówno drewno, jak i kamień. Wymagają jednak staranności w wykończeniu i docinaniu, poza tym są mało odporne na wysokie temperatury i zarysowania.

Blat kuchenny z kamienia naturalnego

Dobrej jakości blat powinien być wykonany z twardego kamienia – jak między innymi słynny granit. Używane są też marmury, ale są one stosunkowo miękkie, nawet po zaimpregnowaniu łatwo wnikają w nie różne płyny. Poszczególne granity mają swoje właściwości, przede wszystkim jednak są one synonim luksusu, prestiżu i elegancji. Poza tym efektowny granit jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here