Obecnie na polskim rynku można znaleźć wiele różnorodnych odmian miodów, pochodzących z różnych obszarów i dostarczanych przez małych i większych dystrybutorów. Informacje, jakie są rodzaje miodów, są coraz bardziej powszechne, niemniej jednak wybór najlepszych produktów wciąż wymaga dużej wiedzy od konsumentów. Do najlepszych miodów należą zdecydowanie te rodzaje, które bazują na naturalnych składnikach i są dostarczane przez certyfikowane pasieki.

Naturalne miody

Rodzaje miodów naturalnych cenione przez ekspertów to w szczególności miody o klasycznych oraz unikatowych smakach, oryginalnym aromacie i potwierdzonych składnikach odżywczych, pozytywnie wpływających na organizm. Obecnie do najlepszych tego rodzaju produktów można bez wątpienia zaliczyć:

  1. Miód lipowy

    Jest to bardzo popularny gatunek miodu, dlatego warto wybierać produkty sprawdzone i polecane przez ekspertów (np. Kaszubskie Miody). Miód lipowy ceniony jest zarówno za bardzo dobry smak (słodki i intensywny), jak też za różnorodne składniki o cenionych walorach (w tym garbniki i olejki eteryczne). W związku z tym miody lipowe są stosowane nie tylko do celów spożywczych, ale także medycznych, gdyż idealnie nadają się do leczenia dolegliwości związanych z oddychaniem.

  2. Miód gryczany

    Jest to specyficzny rodzaj miodu, który wyróżnia się przede wszystkim swoim oryginalnym, intensywnym smakiem. Dla osób ceniących klasyczny smak miodu może to wywoływać negatywne wrażenie, jednak szybko przekonują się oni, iż miód ten nie tylko dobrze komponuje się jako dodatek do produktów spożywczych czy napojów (w szczególności herbaty), ale ma także powszechnie uznawane przez ekspertów właściwości lecznicze, działają jako alternatywa dla chemicznych antybiotyków.

  3. Miód akacjowy

    Należy do kolejnego rodzaju miodów o specyficznym smaku, jednak dużo łagodniejszym niż inne miody smakowe. Miody akacjowe są dostępne w różnych wersjach, ale w przypadku polskiego rynku najlepszym produktem jest miód akacjowy z Kaszub. Jest to rodzaj miodu wielokwiatowego, który ceniony jest za właściwości lecznicze.

  4. Miód rzepakowy

    Ten rodzaj miodu zyskuje coraz większość popularność w Polsce z uwagi na dużą dostępność rzepaku. Miód ma bardzo delikatny smak, dlatego ceniony jest nie tylko jako dodatek, ale także produkt dietetyczny o dużej wartości odżywczej.

  5. Miód wrzosowy

    Mniej popularny miód, ale coraz bardziej ceniony z uwagi na właściwości zdrowotne (w tym pomaga w leczeniu prostaty). Zyskuje także rosnące grono zwolenników z uwagi na specyficzny smak.

Certyfikowane miody

Renomowani producenci posiadają certyfikaty na produkowane miody. Rodzaje miodów wskazane powyżej są coraz częściej dostępne także w sprzedaży za pośrednictwem dedykowanych sklepów internetowych. Warto zajrzeć również do sklepu https://smakitucholi.sklep.pl/, który oferuje różnego rodzaju miody pochodzące z Kaszub.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here