Śniadanie to pierwszy posiłek, jaki zjadamy w ciągu dnia. Zwykle czynimy to w domu albo dopiero po dotarciu do pracy. Bez względu na stosowaną dietę, czy konkretne upodobania kulinarne, warto zawsze dbać, aby był to posiłek składający się tylko ze zdrowych i pożywnych składników. Podczas zakupu tych produktów niezbędne jest zachowanie dużej ostrożności i uważanie na pewne pułapki żywieniowe. Za każdym razem warto więc dokładnie zapoznawać się z ich składem i dokonywać wyborów pozytywnie oddziałujących na stan swojego zdrowia fizycznego oraz psychicznego.
Trzeba bowiem zapamiętać, że nie zawsze artykuły, na których etykietach umieszczono słowa „light” lub „fit” rzeczywiście są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. Bardzo często dodawane są do nich szkodliwe, sztuczne substancje.
Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Już od najmłodszych lat jesteśmy uczeni, że śniadanie to najważniejszy posiłek, który zjadamy w ciągu dnia. Jest tak w rzeczywistości, ponieważ dzięki niemu możemy się posilić po nocy oraz zyskać energię na cały nowy dzień. Istnieje wiele opcji śniadaniowych – coś idealnego mogą przyrządzić dla siebie zarówno fani dań słodkich, jak i miłośnicy potraw wytrawnych.
Najczęściej zjada się wtedy kanapki z dodatkami, warzywne sałatki, owsianki, koktajle, naleśniki, czy dania z jaj. Dużą popularnością cieszą się także popularne, reklamowane produkty takie jak musli, zbożowe batoniki, granole oraz płatki śniadaniowe dodawane do mleka. Jednak te artykuły spożywcze tylko powierzchownie są dobrym wyborem. Każdy, kto zwróci uwagę na ich skład, może przekonać się, że zawierają one sporo cukru i są bardzo kaloryczne. Zjadanie takiego śniadania na pewno nie przełoży się pozytywnie na naszą wagę, wygląd sylwetki, czy stan zdrowia.
Śniadanie – po jakie produkty sięgać, a jakich unikać?
Wybierasz się na zakupy, aby zaopatrzyć się w artykuły spożywcze, z których przyrządzisz pyszne śniadanie dla całej Twojej rodziny? Już teraz zapoznaj się z listą polecanych i zakazanych składników, a potem stawiaj tylko na produkty należące do tej pierwszej grupy.
Na śniadanie można spożywać:
- owoce,
- warzywa,
- różnego typu sery,
- jajka,
- chude wędliny,
- ryby – na przykład łosoś lub tuńczyk,
- pasty kanapkowe z roślin strączkowych,
- mleko i produkty mleczne – jogurty naturalne, kefiry i maślanki,
- produkty zbożowe – płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste i płatki śniadaniowe bez cukru,
- zdrowe dodatki – orzechy, suszone owoce, pestki i nasiona.
Na śniadanie lepiej nie jeść:
- drożdżówek,
- kanapek z białego pieczywa,
- słodkich płatków śniadaniowych,
- owocowych jogurtów,
- wysokoprzetworzonych produktów,
- kremów do smarowania pieczywa.
Zdrowe śniadanie – istotny element zbilansowanej diety
Śniadanie to posiłek, którego znaczenia nie można ignorować. Oczywiście większość z nas rankiem w pośpiechu przygotowuje się do wyjścia z domu i narzeka na brak czasu, jednak naprawdę warto wstać kilka minut wcześniej, aby na spokojnie zjeść coś pożywnego. To ważne dla naszego zdrowia oraz samopoczucia towarzyszącego nam przez cały nadchodzący dzień.
źródło zdjęć: freepik.com