Kawy kraftowe czy inaczej kawy rzemieślnicze od kilku lat robią prawdziwą furorę w Polsce. Zaczynamy doceniać palarnie kawy i specjalistów, którzy o tym napoju wiedzą wszystko. Kawy bardzo często pakowane są w oryginalne, a nawet spersonalizowane opakowania, które wyróżniają się na tle kaw przemysłowych nastawionych na masową sprzedaż. W czym tkwi sekret kaw kraftowych? O tym więcej w poniższym artykule.
Kawa to ulubiony napój wielu Polaków. Ze względu na warunki klimatyczne w naszym kraju nie uprawia się kawowców, co sprawia, że ziarna są importowane. Wiele osób nie ma pojęcia, czym są kawy rzemieślnicze. Pod względem jakości znacząco przewyższają one kawy przemysłowe, które dostępne są w niemal każdym sklepie. To prawdziwa gratka dla tych, którzy cenią sobie unikatowy smak i aromat. Poniżej przedstawiono szczegółowe informacje na ten temat.
Starannie wyselekcjonowane ziarna
Dobra kawa rzemieślnicza produkowana jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, które nie posiadają żadnych niedoskonałości. Wady nie są tuszowane poprzez ich przetwarzanie – zupełnie inaczej jest w przypadku produktów przemysłowych, które nie muszą spełniać tak restrykcyjnych norm. Ponadto, kawa kraftowa powstaje z surowców zebranych na certyfikowanych plantacjach. Na świecie jest ich niewiele, ponieważ utrzymanie takich upraw jest pracochłonne i drogie.
Ziarna muszą rosnąć nie tylko na konkretnym obszarze, ale nawet wysokości. Wszystko po to, aby uzyskać z nich najczystszą esencję. Bezpośrednio przekłada się to na walory smakowe naparu, które są jedyne w swoim rodzaju. Trudno wyobrazić sobie lepszej propozycja dla miłośników „małej czarnej”. Nie można również nie wspomnieć o urzekającym aromacie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Różnicę między kawą kraftową, a przemysłową można zauważyć już po pierwszym łyku.
Produkcja zgodna z restrykcyjnymi normami jakości
Produkcja kawy rzemieślniczej nie jest prosta – opisywany proces reguluje szereg restrykcyjnych norm jakości. Już na etapie uprawy zabronione jest korzystanie z różnego typu oprysków, które bazują na szkodliwych związkach chemicznych. Plantacja może zostać uznana za ekologiczną tylko wtedy, gdy praca przebiega w zgodzie z prawami człowieka. Trzeba również wspomnieć o tym, że ziarna zbierane oraz selekcjonowane są ręcznie, a nie mechanicznie. Są one wypalane do optymalnego poziomu.
Kawa kraftowa musi posiadać intensywny smak pozbawiony goryczy, a także subtelny zapach. Nie stosuje się tutaj mocnego wypalania, które negatywnie wpływa na walory smakowe naparu.