Gofry to wciąż deser bardzo popularny. Dla wielu osób jest to symbol dzieciństwa czy nieodłączny element wakacyjnych wyjazdów. Jednak gofry przygotować można szybko i bez większego problemu także w domu. Służy do tego niepozorne urządzenie zwane gofrownicą. Dlaczego warto je kupić?
Gofry to wciąż deser bardzo popularny. Dla wielu osób jest to symbol dzieciństwa czy nieodłączny element wakacyjnych wyjazdów. Jednak gofry przygotować można szybko i bez większego problemu także w domu. Służy do tego niepozorne urządzenie zwane gofrownicą. Dlaczego warto je kupić?
Podstawową zaletą gofrownicy jest prostota. Podobnie jak opiekacz, urządzenie to jest bardzo łatwe w obsłudze, a ma naprawdę spore możliwości. Pozwala bowiem na wykonywanie gofrów różnego rodzaju np. klasycznych, amerykańskich, belgijskich (na bazie ciasta drożdżowego lub chlebowego), francuskich, pełnoziarnistych, bezglutenowych (odpowiednich dla osób cierpiących na celiakię), ziemniaczanych (zwanych niemieckimi) czy skandynawskich (formowanych często w kształt serduszek).
Wybór gofrownic na rynku jest jednak całkiem spory, z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Jak więc wybrać najlepsze dla siebie urządzenie? Zacznij od przeanalizowania rankingu gofrownic ,gdzie eksperci na podstawie opinii użytkowników prezentują popularne modele.
Dobrze sprawdzi się już klasyczna gofrownica, która nie jest urządzeniem drogim i nie sprawia problemów w obsłudze. Posiada oczywiście regulowany termostat i moc w granicach 1000W. Bardziej zaawansowanym urządzeniem jest wulkaniczna gofrownica belgijska, która zajmuje także w kuchni więcej miejsca. Pozwala na przygotowywanie grubych i słodkich gofrów zwanych goframi belgijskimi. Wyposażona jest w specjalny lejek, który pozwala na wlewanie składników także w czasie opiekania. Osoby, które wręcz przepadają za goframi mogą postawić także na gofrownicę z powłoką ceramiczną. Taka powłoka jest bowiem bardziej trwała niż teflon. Wykonane w takiej gofrownicy gofry są bardzo smaczne i przy okazji estetyczne wizualnie.
Na rynku spotkać się też można z urządzeniami typu 2w1. To świetny wybór dla osób ceniących sobie uniwersalność. W tym przypadku można bowiem w jednym urządzeniu mieć gofrownicę i opiekacz. Taki model ma wymienne płytki i jest łatwy do utrzymania w czystości. Płytki te można bowiem najczęściej myć w zmywarce. Na końcu warto wspomnieć także o gofrownicach obrotowych, które są urządzeniami dość kompaktowymi i prostymi w obsłudze. Ich dużą zaletą jest możliwość równomiernego rozprowadzania po powierzchni płyty ciasta na gofry.
Artykuł stworzony przy współpracy z portalem https://rankingiproduktow.pl
Dostępne na rynku gofrownice coraz częściej mają różnego rodzaju funkcje dodatkowe, co czyni je jeszcze prostszymi w obsłudze i bardziej funkcjonalnymi. Podstawa to wspomniane już wyżej wymienne płyty. Pozwalają one na wypiekanie gofrów o różnych kształtach lub wykorzystanie gofrownicy jako opiekacza. To spora zaleta, bo rozszerza możliwości danego urządzenia. Takie gofrownice są też łatwe do utrzymania w czystości. Obecnie podstawą jest też termostat, który w czasie wypiekania gofrów zapewnia odpowiednią, stabilną temperaturę. Dzięki temu gofry są równo wypieczone. Nie trzeba się także obawiać ich przypalenia. Przydatnym rozwiązaniem jest również wskaźnik gotowości do wypiekania. Gofrownica sama wówczas kontroluje temperaturę płyt i informuje, kiedy urządzenie jest wystarczająco nagrzane i gotowe do wypiekania smacznych i chrupiących gofrów.