Wyposażenie danego lokalu gastronomicznego może się różnić, ale wiele elementów i sprzętów jest stałych w każdej restauracji, barze czy w firmie cateringowej. Do takich należą m.in. termosy gastronomiczne czy pojemniki termoizolacyjne. Jak zaopatrzyć lokal?
Wyposażenie gastronomiczne
Przede wszystkim wyposażenie każdego lokalu składa się z różnego typu urządzeń, sprzętów i akcesoriów. Warto podzielić je na poszczególne grupy – są to urządzenia do chłodzenia i mrożenia, do podtrzymywania ciepła, praktyczne akcesoria drobne, meble ze stali nierdzewnej, akcesoria do zachowania higieny itd.
Jak zachować produkty i potrawy w odpowiedniej temperaturze?
Kluczowe jest odpowiedni wybór urządzeń, sprzętów i akcesoriów do danego lokalu – jego wielkości, rodzaju kuchni i profilu działalności. Bez nich żaden lokal nie będzie mógł odpowiednio pracować – poniżej podstawowy podział urządzeń i akcesoriów służących do podtrzymywania ciepła, które muszą znaleźć się w restauracji – jak pojemniki termoizolacyjne, warniki, termosy czy bemary.
Pojemniki termoizolacyjne
Z kolei pojemniki termoizolacyjne służą głównie do wygodnego transportu żywności. Są niezbędne w firmach cateringowych, restauracjach (również hotelowych), stołówkach czy też barach i pizzeriach. Pojemnik umożliwia zachowanie dań w odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas – można w nich dowieźć idealnie ciepłe potrawy we wskazane miejsce.
Dobrej jakości pojemnik termoizolacyjny to świetny wybór, aby transportowane produkty nie straciły smaku i świeżości. Podobnie jak termos gastronomiczny, dostępne są pojemniki o różnej pojemności – można znaleźć odpowiednie do potrzeb danego lokalu.
Termos do transportu żywności
Termosy są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Są łatwe w obsłudze, wytrzymałe, poręczne i będą służyć przez wiele lat – przydają się w restauracji, barze, ale też na stołówce czy w firmie cateringowej. Pozwalają na wygodną pracę i szybką realizację zamówień, a także odpowiedni transport dań w najlepszej temperaturze. Produkty ze stali nierdzewnej pozwolą zachować optymalną temperaturę dania na długo. Poza tym do wyboru są termosy gastronomiczne o różnej wielkości – można znaleźć odpowiedni do swojego lokalu.
Jak jeszcze zachować temperaturę dań i produktów?
Do wyboru są też inne sprzęty i mniejsze akcesoria – jak warniki do wody, bemary, podgrzewacze na pastę, witryny grzewcze, samowary czy kociołki lub wolnowary. Ważny jest profil, rodzaj i charakteru danego lokalu – bemary sprawdzą się w barach i restauracjach hotelowych, witryny w lokalach np. nad morzem, a firma cateringowa czy stołówka musi mieć na wyposażeniu warniki do wody czy termosy gastronomiczne.