Zapach świeżo upieczonego chleba przywodzi na myśl piękne chwile z dzieciństwa, kiedy nasze babcie i mamy wypiekały puszyste, pyszne bochenki. Im jesteśmy starsi, tym chętniej sięgamy po formy do pieczenia, by samodzielnie zrobić pieczywo w domu. Od czego zacząć wypiekanie chleba?
Formy do chleba — rodzaje
Formy do pieczenia możemy podzielić ze względu na kilka kategorii:
- materiał, z którego wykonana jest forma
- rodzaj wypiekanego pieczywa
- rozmiar formy.
Z jakiego materiału wybrać formę do wypiekania chleba w domu?
Najbardziej popularnymi są formy metalowe. Można je nabyć w większości sklepów stacjonarnych i online z wyposażeniem kuchni. Dość łatwo utrzymać ich czystość. Często posiadają dodatkową powłokę teflonową, która pozwala unikać przywierania. Mimo to wymagają użycia dodatkowo papieru do pieczenia i niestety mycie ich w zmywarce nie zawsze jest możliwe.
Jeśli zależy nam przede wszystkim na wygodzie użytkowania, warto zainwestować w formy silikonowe, które są łatwe do umycia zarówno w zlewie, jak i w zmywarce. Ze względu na swoją elastyczność są również łatwe w przechowywaniu. Dużym plusem takich form do chleba jest również to, że nie potrzebują papieru do pieczenia i nie przywierają.
Formy szklane i ceramiczne są odporne na korozję. Można w nich nie tylko piec, ale również przechowywać chleb. Niestety są dość podatne na uszkodzenia mechaniczne i czasem trudniej jest pozbyć się z nich dużych zabrudzeń.
Jakie pieczywo można wypiekać w domu?
Nasze babcie prawdopodobnie korzystały tylko z jednej formy. Dzisiaj natomiast ze względu na bardzo szeroką ofertę na rynku, możemy tak naprawdę upiec prawie każdy pieczywa. Marzą Ci pyszne bagietki pełnoziarniste? A może chałka z bakaliami? Dzieci proszą o zrobienie hamburgerów? Wszystko to możemy obecnie zrobić własnoręcznie w domowym piekarniku. Wystarczy znaleźć tylko odpowiedni przepis i formę do pieczenia, która będzie najbardziej odpowiednia. Wiele z takich specjalistycznych form można znaleźć np. w sklepie internetowym ReCucina.
Wypiekanie chleba na zakwasie
Większość rodzajów chleba, z różnych mąk można wypiec w formach ze wszystkich materiałów. Niestety ze względu na specyficzną formę, chleb na zakwasie wymaga foremki innej niż metalowa. To ze względu na to, że zakwas wchodzi w reakcję z metalem. Warto w tym wypadku postawić na formy szklane i ceramiczne.
Przed kupnem konkretnego rodzaju formy, warto zastanowić się przede wszystkim, jakie pieczywo będziemy najczęściej wypiekać i jakie mamy możliwości przechowywania takiego wyposażenia.
Życzymy Wam smacznego, własnoręcznie wypieczonego chleba!