Każde wesele ma kilka punktów stałych, a wśród nich jednym z ważniejszych jest krojenie tortu weselnego. To wspaniała okazja do skosztowania przepysznych cukierniczych słodkości, ale i podziwiania niezwykłych talentów mistrza cukierniczego, który taki tort przygotował. A że nie jest to proces łatwy, lecz wymagający ogromnych umiejętności, nakładu pracy i mnóstwa czasu, chyba nie trzeba nikogo przekonywać.
Tradycyjne torty weselne
Nadal zdecydowana większość par młodych wybiera tradycyjne rozwiązania przy zamawianiu tortu na swoje wesele. To najczęściej konstrukcje jedno lub dwupiętrowe, udekorowane w prosty, minimalistyczny sposób, z dużą dozą symetrii i wykorzystaniem klasycznych motywów roślinnych. I choć takie rozwiązanie jest bardzo bezpieczne, a torty weselne prezentują się wspaniale, co widać na przykładzie https://www.art.sarzynski.com.pl/oferta/wesele/torty-weselne to jednak czasami warto pójść krok dalej. Zwłaszcza że cukiernie artystyczne coraz częściej oferują naprawdę wspaniałe torty o niebanalnym charakterze.
Powiew nowości cukierniczych
To przede wszystkim stylizowane torty tematyczne, które od klasycznych odróżnia o wiele bogatsze zdobnictwo zewnętrzne. Dekoracje są najczęściej wykonane z różnokolorowej masy cukrowej oraz przyjmują konkretne kształty. To już nie tylko zwykłe napisy, proste dekoracje z liści czy zawijasów, ale widoczne i odróżniane gołym okiem figury postaci czy całym budynków. Oprócz masy cukrowej cukiernicy wykorzystują oczywiście czekoladę, ale też ciasteczka i inne słodycze pieczone osobiście na potrzeby danego tortu.
Zaskakująca kolorystyka
Torty weselne najczęściej kojarzą się z jasnymi barwami, a jeśli pojawiają się ciemniejsze motywy, to głównie jako forma słodkiej ozdoby. Jednak mistrzowie z cukierni artystycznych, którzy nie boją się eksperymentów, zachęcają do spróbowania swoistej kolorystycznej nowości. To torty czekoladowe i kakaowe, które przyjmują ciemniejsze barwy, pieczone są z ciemnego biszkoptu i świetnie prezentują się z lekkimi, białymi dekoracjami z masy cukrowej. To propozycja przede wszystkim dla tych par, które nie chcą mieć nudnego tortu, ale pragną, by ten słodki poczęstunek dla gości został zapamiętany na zawsze.