Choć tradycyjne grillowanie kojarzy nam się zwykle z dymem i węglem drzewnym, pyszne grillowane potrawy da się przygotować również na grillu elektrycznym, który ma naprawdę sporo zalet. Dlaczego warto w niego zainwestować?
Trudno wyobrazić sobie letni sezon bez dymnego zapachu grillowania. Ale zaraz – czy na pewno? Dym unoszący się wokół bywa przecież gryzący i źle wpływa na drogi oddechowe – zwłaszcza osoby, która zajmuje się przygotowywaniem dań na ruszcie. Grill elektryczny umożliwia osiągnięcie podobnych rezultatów bez konieczności wdychania rakotwórczych substancji. Niweluje też wiele innych problemów związanych z tradycyjną metodą grillowania!
Grill elektryczny stołowy – zalety urządzenia
Zalety rozwiązań elektrycznych można podzielić na dwie kategorie: logistyczne i zdrowotne.
Logistyczne:
Możliwość grillowania na tarasie czy niewielkiej działce
Korzystanie z grilla elektrycznego to świetne rozwiązanie dla mieszkańców bloku. Urządzenie to można wykorzystać w środku, ale tez na balkonie. To idealna alternatywa, która w żaden sposób nie będzie przeszkadzać sąsiadom.
Nawet jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym z działką, sąsiedzi mogą być niezadowoleni z twojego grillowania. Gdy ogródki są niewielkie i znajdują się blisko siebie, nawet niewielkie ilości dymu mogą być uciążliwe. Warto o tym pamiętać – w najbardziej skrajnych przypadkach może przecież interweniować straż miejska!
Możliwość grillowania przy każdej pogodzie
Pogoda bywa zmienna i może pokrzyżować plany związane z organizacją grilla na świeżym powietrzu. W przypadku elektrycznego urządzenia nie gra ona roli – możecie przygotować pyszne kiełbaski, steki czy warzywa w domu.
Brak konieczności zaopatrzenia
Grille gazowe wymagają butli, która może w każdej chwili się skończyć, a tradycyjne – węgla i rozpałki. Przy elektrycznym nie ma takiego problemu – wystarczy podłączenie do sieci.
Zdrowotne:
Brak dymu
Dym unoszący się znad grilla czy paleniska jest rakotwórczy, a do tego powoduje nieprzyjemne doznania. Może prowadzić do kaszlu i duszności. W przypadku grilla elektrycznego nie musisz się o to obawiać.
Redukcja związków rakotwórczych
Obróbka termiczna na grillu nie umożliwia takiej kontroli temperatury, jak grill elektryczny, który można dokładnie regulować. W rezultacie często prowadzi do przypalenia czy nawet zwęglenia części mięsa, czy warzyw. To z kolei powoduje powstawanie w pożywieniu substancji kancerogennych.
Jaki grill elektryczny wybrać?
To zależy od twoich potrzeb. Jeśli przewidujesz wykorzystanie grilla na potrzeby spotkań w większym gronie, warto zastanowić się nad inwestycją w duże urządzenie z kilkoma przedziałkami. Ważna jest możliwość precyzyjnej regulacji temperatury, która umożliwia przygotowanie dań w dokładnie taki sposób, na jakim ci zależy. Zwróć uwagę również na rodzaj powierzchni grzewczej. Najczęściej spotykaną jest ruszt, ale można natknąć się również na egzemplarz wyposażony w płytę grzewczą, czy przystosowaną do przygotowywania szwajcarskiej potrawy płytką raclette. Zweryfikuj również moc, jaką ma grill kontaktowy – im większa, tym łatwiej będzie się nagrzewać.
Ciepłe, letnie miesiące sprzyjają piknikom i spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi pod gołym niebem. Skwierczące, ładnie zarumienione potrawy z grilla, podane z aromatyczną sałatą i szklanką zimnej lemoniady to świetny wybór na każdą taką okazję!
Artykuł sponsorowany.