Suszarki spożywcze to proste w obsłudze urządzenia, które usuwają wodę z grzybów, warzyw czy owoców, dzięki czemu nie są one narażone na szybkie psucie się. Czy warto kupić taki sprzęt? Sprawdź!
Suszarki spożywcze – czym są i jak działają?
Suszarka spożywcza to urządzenie zdecydowanie warte uwagi. Dzięki grzałce i wentylatorowi, umieszczonych na jego dnie, ciepłe powietrze unosi się ku górze, susząc produkty ułożone na specjalnych tackach. Proces ten nie tylko pozwala zachować aromat, smak i jakość warzyw, owoców czy grzybów, ale również działa konserwująco. Tak ususzone, zdrowe składniki możesz przechowywać naprawdę długo, ciesząc się jednocześnie naturalną żywnością.
Suszarka do grzybów – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Suszone grzyby są niezwykle aromatyczne i dodają smaku wielu potrawom. Dzięki wysuszeniu, zebrane jesienią zapasy możesz wykorzystać np. jeszcze podczas przygotowywania wigilijnych potraw. Ta metoda konserwacji jest naturalna i nie wymaga używania żadnych środków chemicznych. Wystarczy odpowiedni sprzęt! Szeroki wybór produktów znajdziesz na stronie: https://www.empik.com/agd/sprzet-kuchenny/suszarki-spozywcze.
Wybierając suszarkę, zwróć uwagę na jej moc, która powinna być wyższa niż 200 W. Istotna będzie też regulacja tego parametru, ponieważ każda grupa produktów może wymagać innej temperatury grzania do skutecznego pozbycia ich wilgoci. Chcąc suszyć większe ilości poszczególnych składników, zwróć uwagę na liczbę tacek lub pojemników dodanych do urządzenia. Przydatna może się okazać również regulacja nadmuchu, która niejednokrotnie znacznie przyśpiesza suszenie.
Dodatkowymi udogodnieniami okazują się obrotowe sita, które pomagają w równomiernym suszeniu produktów. Należy zwrócić uwagę na ich wysokość, a także termostat, który dba o stabilność temperatury. Warto też zastanowić się nad opcjami typu ochrona przed przegrzaniem czy automatyczne wyłączanie, które zwiększają bezpieczeństwo urządzenia. Jeżeli posiadasz zmywarkę, to przed zakupem suszarki koniecznie sprawdź, czy dołączone do niej sitka mogą być myte automatycznie.
Suszarka do owoców i warzyw – czyli łatwy sposób na zdrowe dodatki
Suszarka do owoców, warzyw i grzybów to też doskonała opcja dla fanów zdrowej żywności, ekologicznych produktów czy wegetarian oraz wegan. Poza naturalnym pochodzeniem produktów, można cieszyć się ich wyjątkowym, świeżym smakiem i aromatem. Suszone owoce to świetna przekąska do szkoły czy pracy, a także dodatek do owsianek czy innych deserów oraz niezastąpiony składnik kompotów.
Warzywa, podobnie jak grzyby, poza opcją zjedzenia ich na surowo (np. z hummusem) to również świetne dodatki do gotowania. Wrzucane do zup czy sosów podkreślają ich aromat i nadają niepowtarzalnego smaku. Aby jednak ich jakość była najlepsza, zadbaj o to, by twoje urządzenie wykonane było z dobrej jakości materiałów, miało termostat i najlepiej opcję równomiernego suszenia.
Suszarka spożywcza – do czego jeszcze się przyda?
Urządzenie tego typu sprawdzi się też do suszenia ziół, dzięki czemu nie tylko możesz komponować swoje własne, zdrowe, pełne aromatu napary (np. z pokrzywy), ale także przyprawy. Suszona pietruszka, koperek czy liście lubczyku dodadzą wyjątkowego aromatu niejednej potrawie. Ze względu na domowe suszenie, zioła i przyprawy zakonserwowane w ten sposób mogą mieć nawet więcej smaku od tych z marketu.
Artykuł sponsorowany.